Sedenje je novo kajenje

Farmakološki ukrepi za zniževanje prekomerne telesne teže danes uživajo bistveno več pozornosti kot na primer vadbokini. Neupravičeno, meni Gašper Tonin, dr. med., dipl. slov. in lit. komp., iz SB Jesenice. V sodelovanju z izr. prof. Nado Rotovnik Kozjek, dr. med., in asist. dr. Mileno Blaž Kovač, dr. med., poudarja pomembnost pravega razmerja med maščobno in mišično maso ter tveganja, če se zmanjšujeta sočasno.

14. 5. 2024
Več

Kaj je odmevalo na kongresu ECO 2024?

Maja je potekal že 31. Evropski kongres o debelosti (ECO). Poleg novih dokazov za farmakoterapijo so bile na letošnjem kongresu izpostavljene tudi motnje hranjenja. Obstaja potreba po razvoju učinkovitega zdravljenja, ki bi pripomoglo tako k remisiji motnje hranjenja kot k zdravi telesni teži. Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

1. 6. 2024
Več

Kako zdraviti venske trombembolije ob debelosti?

Kako debelost vpliva na tveganje za pojav venske trombembolije in na izbiro zdravljenja, je na kongresu Uporabna kardiologija predstavil Marko Miklič, dr. med., specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. Katere so ključne posebnosti v obravnavi?

1. 6. 2024
Več

Bo farmakološko zdravljenje debelosti standard tudi pri otrocih?

Zdravljenje debelosti z zdravili je vse bolj učinkovito in se približuje učinkovitosti metabolne kirurgije. Tako je izr. prof. dr. Primož Kotnik, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, napovedal farmakološko obravnavo odraslih in mladoletnikov z izrazito debelostjo. Katere skupine izrazito debelih otrok naj bi na terciarnem nivoju obravnavali čim prej?

21. 5. 2024
Več

Zdravila, ki povečujejo telesno maso

Predstavljamo skupine zdravil s primeri zdravilnih učinkovin z znanim vplivom povečanja telesne mase, razlike med zdravilnimi učinkovinami znotraj terapevtske skupine, mehanizem vpliva povečanja telesne mase in možne zamenjave. Preglednico je pripravila mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm., iz Gorenjskih Lekarn.

17. 5. 2024
Več
Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.